Събитие по проект „Знания за Натура 2000“ на МОСВ в Добрич

Областен информационен център-Добрич участва събитието на тема „Роля и участие на заинтересованите страни в процеса на разработване на планове за управление на НАТУРА 2000“

Събитие по проект „Знания за Натура 2000“ на МОСВ в Добрич

Целта на проекта  е уеднаквяване на първоначалната информираност, надграждане на осведомеността и предоставяне на актуална информация на заинтересованите страни за мрежата „Натура 2000“, както и актуализиране на Националната приоритетна рамка за действие (НПРД) по Натура 2000. 


В първия панел беше представен процеса на разработване на планове за управление на мрежата, основните функции и елементи на съдържанието. Във втора част присъстващите се запознаха със същността, целите и мерките на Националната рамка за приоритетни действия за „Натура 2000“ . Тя е задължителен стратегически документ за всяка държава членка на Европейския съюз, в който се предвиждат мерки за подобряване/поддържане на благоприятното природозащитно състояние и типовете природни местообитания по „Натура 2000“. 

Представена бе и системата за мониторинг за изпълнението на НРПД и индикаторите, на чиято база ще се осъществи. 

В третият панел бе извършен преглед на 74-те мерки, включени в НРПД, които ще бъдат изпълнени в периода 2021-2027 с финансовата подкрепа на Програмите „Околна среда“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Техническа помощ“, Програмата за морско дело и рибарство и др.

По време на дискусията, Михаела Козовска, експерт от Областен информационния център – Добрич, информира присъстващите за предстоящите процедури през 2023 г. на програма „Околна среда“ 2021-2027 г., която ще финансира изпълнението на част от заложените мерки в НРПД.