Приеха спорен текст за шистовия газ

След над четири часа заседание, парламентарната комисия по икономика и енергетика прие Проект за решение за забрана на добива на шистов газ, с което се забраняват проучванията и добива му по т.нар. "технология на хидравличното разбиване".

Приеха спорен текст за шистовия газ

Комисията гласува точка по точка предложението на Яне Янев и група народни представители, заедно с редакционните предложения на Валентин Николов и представителите на ГЕРБ.

В крайна сметка мнозинството от ГЕРБ прие спорен текст, според който обещаният мораториум ще бъде в сила до приемането на конкретни текстове в Закона за околната среда и водите, с които да се гарантира, че ще има оценка за въздействието върху околната среда при проучването и добива на шистов газ.

Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 милиона лева. Забраната няма да включва научно-изследователски методи.

Опозицията обяви, че с този проект за решение се обезсмисля целият мораториум и коментира, че чрез него се успокоява общественото мнение, но се отварят вратички в законодателството.

Очаква се решението да бъде гласуван на пленарно заседание в сряда.

Представителите на гражданските организации против проучванията за шистов газ и природозащитниците  напуснаха заседанието преди неговия край, като се заканиха, че ще продължат протестите.

Причина за днешното извънредно заседание станаха многохилядните демонстрации срещу проучването и добива на шистов газ. Най-масови бяха те в събота в столицата и още 11 града в страната, както и в Лондон, и в Копенхаген.

 

Тогава организаторите на демонстрациите получиха уверение лично от председателя на парламента Цецка Цачева, че ще бъде наложен мораториум над добива по метода на хидравличното разбиване.