Приключи проектът за съхраняване на културата и природното наследство на с. Езерец

Проект „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“ приключи успешно

Приключи проектът за съхраняване на културата и природното наследство на с. Езерец

Проектът, реализиран от НЧ „Отец Паисий 1901“ на с. Езерец, приключи успешно. Постигната е основната му цел, а именно насърчаване на социалното благополучие, намаляването на бедността и повишаване на икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот.



Изградена е второстепенна постройка - лятна кухня, в близост до Читалището. Оборудвана е с кухненско оборудване и обзавеждане за организиране на кулинарни събития. Обособена е и демонстрационна зала, която и занапред ще бъде използвана за провеждане на мероприятия, свързани с популяризиране и съхранение на морското културно наследство и рибарството, специфично за региона.


След приключване на строително-монтажните работи, в обновената сграда се проведе кулинарен празник, основан на традиции, обичаи и занаяти, свързани с рибарската територия и със специфичния за територията отрасъл – рибарството. Участие в инициативата взеха местното население и гостите на селото. Представени бяха местни рибни рецепти, техники и специфики рибарския занаят. Събитието бе съпроводено с експозиция на изображения на основни местни риби, както и беше прожектиран документален филм „Голямото Черно“.


Закупени са проектор, преносим компютър и тонколона, с цел провеждане на Кампания за привличане на вниманието хората относно замърсяването на околната среда. На Читалището гостуваха различни по възраст и интереси жители, деца и гости. Твориха се картини от стари платове, разглеждаше се музейната сбирка с рибарски такъми, коментираха се презентаци и филми.


Гостите и жителите на Езерец почистиха плажната ивица, от която се събраха около 40 чувала в рамките на 2 часа. В събитията се включиха повече от 30 участници.

Общата стойност на проекта е 49 905,03 лв.