20 март - Световния ден на врабчето

20 март - Световния ден на врабчето
БДЗП
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дава старт и на кампанията „Ние броим врабчетата“

Световният ден на врабчето се чества вече 13 години и обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и др. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.


През 2022 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега. Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се проведе за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.


Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 22 април.  В хода на тазгодишната кампания „Ние броим врабчетата“ сме подготвили и много изненади за участниците, които ще обявяваме на нашата страница във Facebook!


Източник БДЗП


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+