Ивайло Киров: Добруджа отново ще стане проспериращ регион

Интервю с Ивайло Киров - кандидат за народен представител от коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ от 8ми МИР

Ивайло Киров: Добруджа отново ще стане проспериращ регион

Бихте ли се представили – откъде сте, какво образование имате?


Казвам се Ивайло Киров и съм кандидат за народен представител от коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“. Нека обаче още тук да уточня нещо – макар формално, съгласно изискванията на нашето законодателство,  да ползваме формата „коалиция“, всъщност ние заедно правим едно обединение, което включва не само двете формации, а още много политически партии и обществени организации, които се присъединиха към нас, за да осъществим всички заедно така чаканата от гражданите на България, промяна.

Накратко за мен – роден съм в гр. Добрич, израснал съм в гр. Добрич, получил съм средното си образование тук и изобщо съм се формирал като личност като добричлия. Никога не съм се откъсвал от проблемите на града и региона, въпреки времето, прекарано в столицата. Изпитвам чувството за неизплатен дълг към родния град, който ми е дал толкова много, и искам да работя за нашия град и нашата област.

А къде сте работил досега?

Завършил съм право в СУ „Св. Климент Охридски“. Имам богат практически опит в правната професия. Дълги години съм бил юрист и главен юрист във водещи финансови институции, като съм се занимавал с правното обслужване на големи бизнес проекти. През последните години работя в неправителствения сектор като правен консултант, като основен акцент в работата ми представлява мониторинг върху законодателната дейност и законодателни предложения, фокусирани върху  хармонизирането на българското законодателство в посока модерен, евроориентиран правен ред. Именно тези свои експертни качества и умения искам да предоставя на гражданите на Добрич в следващото народно събрание.

Каква е личната ви кауза?

Лична и основна моя кауза, която се ангажирам да защитавам в следващия парламент, е развитието на регионите и тяхното изравняване по развитие, което да даде възможост на хората да избират къде да живеят, а не да са принудени да го правят. Ще работя за превръщането на Добруджа отново в проспериращ регион, в който хората могат да живеят спокойно и сигурно, като нормални европейски граждани с нормални европейски доходи.

Как може да стане това?

За да може това да се осъществи, са необходими конкретни регионални политики, които нашето обединение е заложило в своята програма. След като спечелим изборите и формираме правителство, планираме насочване на инвестиции в размер на 25 млрд. лв. в регионите на Северна България за преодоляване на регионалните неравенства в страната и на изоставането от Европа, както и осигуряване на минимум 50% от финансирането по европейските програми до 2027 г. за трите северни региона на България. Това е една напълно достатъчна първа стъпка, която да стартира промяната в областта, защото, нека бъдем откровени, най-големия дефицит на Добрич са хората, които са принудени основно по иконимически причини да мигрират към големите градове или чужбина поради  липсата на достатъчно възможности за работа и развиване на собствен бизнес в региона. Връщайки хората и създавайки възможност на младите да останат и се развиват тук, отключваме вратата към възстановяване на местната икономика и демография, а от там и социална, и културна среда. 

Кои са другите проблеми в Добричка област, за решаването на които ще работите?

Съществени, разбира се, са въпросите за остарялата и немодернизирана национална и общинска инфраструктура в региона, проблемите с доболничната и болничната помощ, липсата на достатъчни социални стимули и придобивки за майките, хората в неравностойно положение и възрастните хора.

Предвиждаме и съвсем конкретни мерки по отношение на местната власт, като ще посоча например промяната на законодателство в посока премахване на местната феодализация чрез приемане на законодателни промени за ограничаване на мандатите на кметовете на общини до 2 последователни пълни мандата.

Друга важна мярка е извършване на проверки и финансова инспекция на заемите на общините, изтеглени през последните 5 години, като по този начин въвеждаме строга бюджетна дисциплина и възпрепятстваме злоупотребите с нашите пари.

Има ли възможност тези проблеми да се решават на място?

Нека бъдем наясно – основата на тези процеси трябва да започнат да се случват на национално ниво – през българския парламент и министерества, държавни агенции, за да бъдат усетени след това и на местно ниво. Имаме много амбициозна програма в областта на местното самоуправление, включваща мерки за ефективно финансиране на общините от държавния бюджет, разходване на държавния ресурс и еврофондовете за общински проекти по прозрачен и обективен начин, мерки за по-голяма независимост на общините, които обаче също следва да се заложат законово от Народното събрание. И именно тук аз мога да бъда много полезен за провеждане на по-бързо и по-качествено законодателство, което след това да бъде усетено и от хората в Добрич, чрез реализирането на конкретните мерки и механизми, заложени в нашата програма. А всичко това в крайна сметка ще доведе до европейския начин на живот на всички нас. Има как!

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!