Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Съдът твърди, че той е отговорен за военни престъпления, включително незаконно депортиране на деца от Украйна в Русия

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Според МНС престъпленията в Украйна са извършени поне от 24 февруари 2022 г., когато Русия е започнала пълномащабното си нахлуване. Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.



По данни на Международния съд руският лидер не е упражнил и правото си да спре други, които са депортирали деца.

Заповед за арест има и за Мария Алексеевна Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация от 2021 г.

Съдиите са обмисляли издаването на тайни заповеди, но впоследствие са решили, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че заповедите за арест са безсмислени.

„Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително от правна гледна точка“, посочи Захарова.

Въпреки заповедта срещу Путин и Лвова-Белова, МНС няма правомощия да арестува заподозрени и може да упражнява юрисдикция само в рамките на държави, които са подписали споразумението, което създава съда. Русия не е страна по това споразумение.

Източник: dariknews.bg