От архивите на Галерията: за художниците на Добрич

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: за художниците на Добрич

В годините на Втората световна война и след смяната на политическото управление на страната властите са заети с изграждане на новите обществени структури.



„До 1950 г. в Добрич няма изяви на художници, няма изложби и дори отзиви за прояви на изобразителното изкуство.“ През този период обаче няколко талантливи местни младежи постъпват в Художествената академия в София. Сред тях са скулпторите Иван Колев, Йордан Гаврилов – учил при проф. Иван Лазаров, Асен Попов – учил при проф. Любомир Далчев, графикът Михаил Петков – завършил „Илюстрация“ при Илия Бешков, а по-късно Никола Богданов, Янко Атанасов и Добромир Петров. Първите изложби са от 1951 г. и 1953 г., в които свои творби представят добричките художници Ангел Томов, Тодор Цветков и Сава Чекелов. Някои от тези творци са сред радетелите за изграждането на художествена галерия и създаване на дружество на художниците в Добрич. 


Сава Чекелов (1910-2001)

„Първата съвместна изложба на добричките художници – професионалисти и самодейци, обединени в творческа група е организирана 1962 г., а през 1964 г. Съюзът на художниците в София утвърждава и признава статута на редовна група на художниците в Добрич и окръга.“ 


Сава Чекелов "Край село" по Йовков


Сава Чекелов "Улица от Трявна"

„На заседание на ОНС от 29.09.1963 г. е взето решение за отпускане на щатна бройка за длъжност „Завеждащ отдел“ за картинната галерия към Историческия музей. Това решение се възприема като начало на съществуването на галерията.“ Първият назначен служител на Художествената галерия - Добрич е Тодор Балев и заедно със своите колеги играе съществена роля за отделянето на галерията като самостоятелна културна институция и за създаването на нейния фонд.


Тодор Цветков (1912-1971)


Тодор Цветков "Балчик"


Тодор Цветков "Нива и кон"

(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“ и архива на галерията)