Тервелският православен храм вече има и църковен хор

48 кръщенета са отслужени там за седемте месеца от официалното му откриване, съобщават от общината.

Тервелският православен храм вече има и църковен хор

Едно от събитията, белязало 2011г.  за тервелчани бе завършването на строежа и освещаването на новия църковен храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ на 6 май. Събитието бе посетено и от министър-председателя на България, за първи път в историята на града. Всички дарения, както и имената на хората и фирмите, които са ги направили са вписани в летописната книга на храма.


 

Последните събрани дарения бяха вложени в полагането на стенописите на олтарното пространство – събитие, което приключи в навечерието на откриването. Всяка седмица средствата, набрани в кутията за дарения се описват и внасят по сметката на църковното настоятелство. Част от тях бяха дарени и за лечението на малкия Натанаил. Ежеседмично се описват и внасят и сумите, постъпили от продажба на църковни сувенири и икони. Официалното освещаване на храма бе извършено от Доростолския митрополит Амвросий в присъствието на още 12 свещеници от съседните епархии.

 

На 27-ми юни новият храм посрещна Чудотворната икона на Света Богородица от Агиа Напа от Кипър - изложена за поклонение пред вярващите в храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец”. Същата вечер бе отслужена вечерна служба в присъствието на Негово Високопреосвещенство Доростолския Митрополит Амвросий.

 

Първото Рождество на църквата бе споделено от участниците в коледарските групи, които тази година започнаха обиколката си на Бъдни вечер след благослова на отец Вълчо и така разнесоха този благослов по домовете на съгражданите си.

 

През седемте месеца след отварянето на вратите на храма в него са отслужени 48 кръщенета, 3 венчавки, продадени са над 150 кг. свещи, отслужени са заупокойни литургии и са извършени множество освещавания. През 2011г. бе създаден и църковен хор, който участва в големите празнични литургии, венчавките и кръщенетата.