Нова покана в схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отправя дванадесета покана по Схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства (СЕМ) в рамките на Инвестиционна програма за климата (ИПК).

Нова покана в схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства

Набирането на проекти по новата покана  започва от 6 март 2023 г.



Целта на Схемата за насърчаване на използването на електрически превозни средства (СЕМ) е да допринесе за изпълнение на политиките на страната в три направления на опазване на околната среда:

• Подобряване качествата на атмосферния въздух;

• Намаляване на емисиите на парникови газове;

• Намаляване нивата на шумовото замърсяване в населените места.

Схемата на НДЕФ е първата такава схема, която цели да насърчи използването на електромобили от централната и териториална администрация на изпълнителната власт.

Допустимите бенефициери по нея са централната администрация и нейните териториални подразделения и общинските администрации. Всяка от тях може да кандидатства за финансиране максимум на три превозни средства.

Безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид превозно средство, независимо от цената, на която то се закупува. Изисква се доставчикът да е избран в съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки.

Всички необходими документи за кандидатстване са публикувани в раздел „Документи“ към Инвестиционна програма за климата – електромобили.

Набирането на формуляри за кандидатстване започва от 6 март 2023 г.

Крайният срок за приемане на документи е 17,00 ч. на 5 май 2023 г.