Шистовите контрапротести ни обричали икономически, според министър Трайков

Трябва да сме много внимателни да не би заедно с мръсната вода да изсипем и бебето и завинаги да обречем България на това да не може да да забогатяваме от собствените си богатства, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Шистовите контрапротести ни обричали икономически, според министър Трайков
С шистови контрареволюции може да обречем България завинаги да не може да печели от собствените си богатства.

Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков пред БНР по повод поредицата от шествия  в 12 града у нас в събота срещу проучването и добива за шистов газ у нас.

Природозащитниците са срещу намеренията на американската компания "Шеврон" да търси шистов газ у нас, опасявайки се, че сондажите ще замърсят подземните води в Североизточна България.

Демонстрациите се състояха дни преди предстоящото в понеделник в икономическата парламентарна комисия разглеждане на внесените от БСП, "Атака" и РЗС три законопроекта за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Какво означава проучване за шистов газ, само си помислете. Ами, когато се прави един най-обикновен сондаж и се стигне до хоризонт с шистови скали и се извади ядка, това означава, че сме установили, че там вероятно има шистов газ. Това за вас означава ли проучване? И когато се говори за такива широкомащабни действия като тотални забрани, шистови контрареволюции и прочие, всъщност трябва да сме много внимателни да не би заедно с мръсната вода да изсипем и бебето и завинаги да обречем България на това да не може да да забогатяваме от собствените си богатства", коментира още Трайков.
 
Според него в парламентарната икономическа комисия трябва да се състои много сериозен дебат какво всъщност може да включва такъв мораториум, "защото ние рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка в тази посока".