Мъж с девет присъди остава за постоянно в ареста заради грабеж

Кражбата е извършена на 19 февруари, в съучастие с друго лице, с употребата на сила и в условията на опасен рецидив.

Мъж с девет присъди остава за постоянно в ареста заради грабеж

Варненският апелативен съд остави в сила определение на Окръжния съд в Добрич, с което за постоянно е задържан под стража мъж, обвинен в грабеж. Защитата атакува наличието и на трите законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Адвокатът е на мнение, че от събраните доказателства не може да се направи обосновано предположение, че Орлин М. е извършил деянието. Това, че е осъждан в миналото не сочи опасност да се укрие, смята адвокатът му.


Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на 9-те предходни осъждания на 42-годишния обвиняем, включително наказвани с лишаване от свобода. Мъжът е излязъл от затвора през януари тази година и само месец по-късно е извършил деянието, предмет на настоящото производство. Затова единствената адекватна мярка е задържане под стража.

От събраните доказателства се стига до извода, че е налице обосновано предположение за съпричастността на Орлин М. към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Основателно е и заключението, че има реална опасност той да извърши престъпление. Осъждан е 9 пъти за различни престъпления от общ характер, някои от които – тежки умишлени. На 11 януари е изтърпял последното си наказание и малко след това отново е попаднал в полезрението на правоохранителните органи - във връзка с деянието, предмет на настоящото производство. Опасността да извърши престъпление или да се укрие законът извежда от това, че деянието е в условията на опасен рецидив, припомни съдът.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на обвиняемия в грабеж Орлин М., е окончателно.