Извършилите ремонт на жилище през 2022 година ползват данъчно облекчение

Граждани, които са извършили подобрение или ремонт на собствен жилищен имот през 2022 г., могат да се възползват от данъчно облекчение и да намалят годишната си данъчна основа с до 2000 лв. за направените разходи за труд, информират от НАП

Извършилите ремонт на жилище през 2022 година ползват данъчно облекчение

За да ползват данъчните облекчения,  физическите лица трябва да поискат финансов документ за платения труд при извършването на подобренията и/или ремонта на имота и да попълнят Приложение № 10 на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Срокът за подаване на формулярът изтича на 02 май 2023 г., напомнят от НАП Добрич.



От офиса на приходната агенция в Добрич обръщат внимание, че данъчната основа може да бъде намалена само със стойността на извършената услуга, без сумата, платена за материали. Допълнително условие за ползване на облекчението е собственикът на имота и лицето, извършило ремонта, да не са свързани лица. Облекчението се ползва, когато недвижимият жилищен имот е на територията на страната и не е включен в дейността на предприятието, в случай че лицето извършва стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон.

Когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие, че общият размер на облекчението не превишава 2000 лв. Важно условие е лицата да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.