Йорданка Костадинова: Ще се борим за първото място в страната и за два мандата от 8 МИР Добрич

Според Йорданка Костадинова е крайно време политиците да чуят гласа на хората

Йорданка Костадинова: Ще се борим за първото място в страната и за два мандата от 8 МИР Добрич

Йорданка Костадинова е родена през 1977 г. във Варна. Завършила е ТИХ  "Д.И.Менделеев‘‘, Варна - Лаборант на химични анализи, Медицински колеж към  МУ „Проф. д-р. Параскев Стоянов“,  Варна - специалност Фармация, Стопанска  академия „Димитър А. Ценов“, Свищов - Здравен мениджмънт. Магистър по Здравен мениджмънт и медико-социални грижи завършва в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна. В момента е студент в НБУ – Политически мениджмънт и публични политики.



Работила като фармацевт в продължение на 13 г.. Повече от 10 години работи като медицински експерт в препоръката за успешно лекувани пациенти във водеща немска фармацевтична компания.

Народен представител от ПП "Продължаваме Промяната" е в 47-то  и 48- то Народно събрание. Участва в Комисия по здравеопазване и Комисия за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

След обединението на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ Вие вече не сте водач в листата за 8 МИР, а сте на второ място. Как гледате на тази позиция?

Обединението е въпрос на кауза. Направили сме го, за да победим и след като го постигнем, всеки, независимо дали е в Парламента или не, ще може да продължи да работи за своята лична кауза. Тук важното не е дали си на първо или на второ място, важното е, че всички работим и имаме една обща цел – по-добра България!

Казвате, че дори и да не сте депутат, ще продължите да работите за личната си кауза. Коя е тя?

Тъй като съм майка на три деца, не мога да си представя да допуснем да има семейства, които не могат да прегърнат своя рожба. Затова и каузата ми е насочена към асистираната репродукция. Започнах да работя по темата още в 47-то НС. Подтикнах да бъде написана новата Наредба 28 и по време на 48-то НС осъществихме обществено обсъждане с водещи клиники по инвитро процедури и чакаме всеки момент тази Наредба да бъде обнародвана в Държавен вестник. Променихме долната и горната възрастова граница на донорите на яйцеклетки, повишихме възрастта и на жените, които могат да се възползват от Фонда за асистирана репродукция и съответно на инвитро процедура. Следващата ми стъпка ще е в бюджета на страната за 2023 година да бъдат одобрени още 5 милиона лева за Фонда за асистирана репродукция и неговият бюджет вече да е от 25 милиона лева.

Какво успяхте да направите като депутат в 48-то НС?

Последната седмица приехме промени в начина на финансиране на областните и общинските болници, което ще позволи достигане на заплащане според отрасловите КТД. Беше приет и закон, който дава възможност пенсиите за ТЕЛК да се получават  след изтичането на срока на решението, ако към този момент кандидатът е подал необходимите документи, но не по негова вина не е бил преосвидетелстван в срок. Приехме и други ключови закони, но за съжаление и много неща не успяхме да свършим. Страната ни няма бюджет, не направихме нищо в борбата с корупцията, много неща не успяхме да осъществим и този Парламент беше Парламент на пропуснати ползи. Бих запомнила от 48-то НС двете седмици на обсъждане на Изборния кодекс.

Каква предизборна кампания предвиждате?

Кампанията ни със сигурност ще е положителна, насочена към хората. Политиците е крайно време да чуят гласа на хората. Ще се борим за достъпно  и качествено образование и здравеопазване, за подобряване на качеството на живот на хората и в по-малките и отдалечени населени места. Нашата цел е да покажем, че в България има начин хората да водят нормален, европейски живот.