Търговци заблуждават потребителите с частични намаления

За това предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“

Търговци заблуждават потребителите с частични намаления

По време на сезонните намаления недобросъвестни търговци често заблуждават потребителите за стоките, които се продават с отстъпки. Понякога намалението важи само за определени видове артикули или за единични бройки от някои стоки в целия магазин, но посланието на витрината оставя впечатлението, че то се отнася за всички артикули в него.



Габриела Руменова, основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“  уточнява,  че когато в кампанията са включени само част от артикулите, те трябва да бъдат оповестени на самата витрина – там, където са посочени всички условия на намалението, както и да бъдат отделени от останалите стоки в обекта.

Според Руменова има и случаи при които стоката е продавана на определена цена след съобщението за намаление с някакъв процент, тя е по-скъпа от старата си, редовна цена.

„Получава се така, защото некоректни търговци разчитат на маркетинговия трик да обявят намаление и при вземането на решение за покупка хората да гледат процента на отстъпката, а не цената, която реално ще платят“, коментира Руменова.

По закон едно намаление не може да бъде по-дълго от един месец, посочват още от „Ние, потребителите“.