Библиотеката подкрепя Националната награда „Бисерче вълшебно“

Започна гласуването в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда, чието жури са децата

Библиотеката подкрепя Националната награда „Бисерче вълшебно“

Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път на гласуване ще бъдат подложени книги, оценени от два панела на жури и включени в кратък списък.



През 2023 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите книги на българските издатели за 2022 г. За пръв път се въвежда категория "Буболечета" - децата от 3 до 5 години също ще имат пълноправен глас, а за техни помощници са поканени родителите и учителите в детските градини.

Заглавията са разпределени в 6 категории:

• „Буболечета“ (художествени, 3-5 г.)

• „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)

• „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)

• „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)

• „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и

• „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).

Всяка година, библиотеката подкрепя инициативата с кампания за популяризиране на Наградата, както индивидуално в сектори Работа с деца и Книгозаемане, така и с организирани посещения на деца и ученици от Добрич. Библиотекарите представят номинираните книги в различните категории, разясняват правилата и начинът за гласуване, и предоставят богат избор на художествена и нехудожествена литература, предложена от организаторите.

Формата за гласуване в сайта www.biserche.com ще е отворена до 23:59 ч. на 23 април 2023 г.