На 23 февруари Ротари празнува 118 години служба на обществото

Ротари Интернешънъл, глобална мрежа от лидери и професионалисти, посветени на службата на обществото, чества 118-ата си годишнина на 23 февруари 2023 година. На тази дата Ротари отбелязва повече от век своя ангажимент да въздейства положително върху света чрез своите хуманитарни усилия.

На 23 февруари Ротари празнува 118 години служба на обществото

Ротари е основана на 23 февруари 1905 г. от Пол Харис, адвокат от Чикаго. Оттогава Ротари се е превърнала в глобална организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии, които променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви проекти. Членовете на Ротари са мъже и жени от всички сфери на живота - креативни хора на действието,  които работят заедно за вдъхновяващи каузи. Девизът на Ротари "Service Above Self / За Безкористна Служба" отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на членовете ѝ за подобряване на живота на хората по света.



През годините Ротари Интернешънъл и Ротари България са осъществили множество проекти, насочени към насърчаване и опазване на мира, осигуряване на чиста питейна вода, подпомагане на образованието, изкореняване на болестите, подпомагане на майчиното и детско здраве, подобряване на икономическото развитие на местно ниво, опазване на околната среда и намаляване на бедността.


Някои от най-значимите приноси на Ротари включват създаването на Фондация Ротари преди над 100 години, която е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорството на Ротари с други организации като УНИЦЕФ и СЗО, насърчаването на мира и разрешаването на конфликти и предоставянето на хуманитарна помощ на нуждаещите се общности.

Дистрикт Гуверньорът на Ротари България, Виолина Костова сподели с всички български Ротарианци, Ротарактори и Интерактори:

„Това е денят, в който и ние, българските ротарианци, празнуваме и сме горди да бъдем част от тази изключителна организация. Но Ротари е много повече от това. Ротари е уникално семейство, защото всеки наш член е приел за своя кауза да помага на обществото дарявайки своето време и средства“. Всеки един от нас не само съпреживява мечтата на Пол Харис, но и работи активно тя да бъде актуална днес и в утрешния ден.

Днес, ние преоткриваме Ротари по нов начин, защото светът се променя, и ние с него.

Всеки ден, вече 90 години, българските Ротарианци влагаме своята страст и усилия в изпълнението на проекти и каузи, които имат трайно въздействие в обществото. Защото Ротарианците сме хора на действието!“

„Каквото и да означава Ротари за нас, светът ще ни оцени по резултатите, които постигаме“, е казал основателят на Ротари, Пол Харис. 118-ата годишнина на Ротари е празник на един век служба, но също така е напомняне за решаващата роля, която Ротари и нейните членове играят в справянето с най-неотложните предизвикателства в света. Чрез своя ангажимент за безкористна служба, членовете на Ротари продължават да променят общностите, на които служат, оставяйки трайна следа в живота на хората навсякъде по света.

Ротарианците ежедневно работят за един по-добър свят за всички и приветстват лидери и професионалисти от всички среди да се присъединят към тази мисия.