Изнасилвач влиза зад решетките за 6 г. и половина

6 години и 6 месеца затвор ще изтърпи 35-годишният Янко В. Георгиев от Добрич. Посред бял ден той опитал да обере майка, разхождаща се с бебето си в градския парк. На следващия ден, отново по обяд и на същото място, вече осъжданият Янко опитал да изнасили друга добричлийка.

Изнасилвач влиза зад решетките за 6 г. и половина
Окръжният съд в Добрич одобри сключеното между него и Окръжна прокуратура – Добрич, споразумение за решаване на делото в досъдебната фаза. Янко Георгиев бе признат за виновен в извършването на опит за грабеж и на опит за изнасилване.

 

И двете деяния останали недовършени по независещи от него причини.

 

По делото е установено, че през месец февруари 2011 г. Георгиев бил освободен условно предсрочно от затвора във Варна и не могъл да си намери работа.

 

На 09 юли м.г. той се скрил между дървета и храсти в градския парк на Добрич по алеята, успоредна на бул. „25-септември”.

 

Около 12,30 ч. там се разхождала майка с 9-месечно бебе.

 

Докато говорела по мобилния си телефон тя се разминала с непознат мъж. След приключване на разговора тя оставила телефона в бебешката чанта. Около 2-3 минути след разминаването подсъдимият сграбчил жената отзад, като й причинил болка и й запушил устата с ръка. Тя успяла да се обърне и да види нападателя си в лице. Той я заплашил два пъти с думите: „Само да си гъкнала!”, и погледнал към телефона й. Тя успяла да се пресегне преди него и взела мобилния телефон. Георгиев се опитал да й дръпне ръката като я стискал още по-силно през лицето. В този момент по алеята, на около 100 м от тях, се появили двама мъже. Като ги видял, подсъдимият пуснал пострадалата и избягал, без да вземе нищо от нея. Общата стойност на вещите, които се опитал да отнеме от владението й е 792 лв.

 

На следващия ден около 12 ч. по същата алея минала втората пострадала. Тя усетила стъпки зад гърба си, обърнала се и видяла Георгиев в лице. Той затиснал с ръка устата й, а с другата започнал да я души. В това положение я завлякъл в близките храсти и я съборил на тревата. Георгиев заплашил пострадалата, че ще я убие, ако не му се отдаде доброволно. Тя му казала, да вземе каквото иска и да я остави на мира. Георгиев отговорил, че не му трябват пари и попитал дали има мобилен телефон.

 

Жената казала, че няма телефон, и че предпочита да я убие, отколкото да я изнасилва.

 

Нападателят започнал да рови в дамската й чанта, но нищо не взел. В този момент двамата чули гласове на преминаващи по алеята хора. Той се притеснил, заплашил пострадалата, че ще я намери, ако го издаде и си тръгнал.

 

Янко Георгиев е осъждан три пъти за кражба и три грабежа.

 

Той има основно образование, не е семеен.

 

В съдебната зала днес, той призна вината си и заяви, че доброволно е подписал споразумението с прокуратурата и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

Становището на прокуратурата е, че със споразумението наказателното производство срещу Георгиев приключва бързо, докато ако се тръгне по общия ред, то може да се забави, тъй като едната пострадала е напуснала страната.

 

Окръжен съд – Добрич, одобри предложеното от Окръжна прокуратура – Добрич, споразумение след като прецени, че то не противоречи на закона и морала. С него на Янко Георгиев е наложено общо наказание от 6 години за двете деяния. То е увеличено с 6 месеца - срокът на условното му предсрочно освобождаване от затвора.

 

Споразумението не подлежи на обжалване и протест.