БЧК събра 800 000 лева за подпомагане на Турция и Сирия

Помощта и подкрепата на БЧК ще бъде не само в тежката начална фаза, но и във възстановителния период

БЧК събра 800 000 лева за подпомагане на Турция и Сирия

БЧК изпрати отчет до медиите за събраните средства до момента, както и за предоставената помощ на засегнатите райони с доброволци. 



Отпуснати са 5000 швейцарски франка от фонд „Подпомагане при бедствия" на БЧК. Беше изпратен и екип от 12 души с 5 оперативни кучета за търсене и спасяване, които вече се завърнаха.

Стартирани бяха две обществени кампании за набиране на финансови дарения по банков път, както и с SMS 1466. Вече има възможност и за онлайн дарения на интернет страницата на БЧК. 

БЧК предостави дарени финансови средства по Националната кампания както следва:

-         480 000 лв. за Турция /Спешен апел MDRTR004 – 07/02/2023 за подкрепа на пострадалите чрез Турския ЧП

-         320 000 лв. за Сирия /Спешен апел MDRSY099 – 07/02/2023 в подкрепа на пострадалите чрез Сирийския арабски ЧП

Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на пострадалите в двете държави от двете национални дружества, работещи денонощно от самото начало на бедствието.

БЧК е в постоянна комуникация с Министерството на вътрешните работи и ГД „ПБЗН“, както и с Турския Червен полумесец във връзка с изпращането на екипи за търсене и спасяване, така и при изпращането на хуманитарна помощ. 

Доброволческата организация партнира с ГД „ПБЗН" и се включи в изпращането на материални помощи с правителствения самолет „Спартан“, също така и с наземен транспорт, което продължава и в настоящия момент. Проследява се предоставянето на помощ от други държави, национални дружества и организации.

Като следваща стъпка БЧК планира предоставянето на финансови средства, постъпващи от следващи дарения по Националната кампания на БЧК на Турски ЧП.