150 години от рождението на Никола Тахтунов

На 11 февруари 2023 г. се навършват 150 г. от рождението на Никола Тахтунов (1873 – 1947), български художник, живописец, просветител и учител, един от първите живописци на Добруджа, посветил ѝ живота си и я претворил в платната си.

150 години от рождението на Никола Тахтунов

Никола Тахтунов е един от първите живописци на Добруджа, посветил ѝ живота си и я претворил в платната си. Той е авторът на първата картина, влязла в колекцията на добричката галерия с инвентарен № 1 – „Старият Добрич – окупацията“. Платното сякаш е излязло от някай от разказите на Йовков и изобразява улицата, на която е живял художника - ул. „Цар Борис III“, днес - улица „Независимост“.




Никола Тахтунов оставя значително художествено наследство, по-голяма част от което се намира извън страната – в музеи, учреждения и частни сбирки в Букурещ, Тимишоара, Констанца, Галац, Крайова, където приживе е организирал своите над 15 изложби. В Художествената галерия - Добрич се съхраняват 33 негови творби, като 13 от тях са дарени от неговите внучки – Елена Ботева и Николета Калева.

Сектор „Краезнание“ на Регионална бибилотека „Дора Габе“