Александрина Панайотова: Остават съмнения за лобизъм около шистовия газ

Надявам се, че управляващите не са ходили в Полша за да почерпят опит от корупционните практики при концесиите за проучване на шистов газ там. Така Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ", коментира новината, че в Полша са задържани 7 човека, включително трима служители от Министерството на екологията, по подозрения в корупция при отдаването на концесии за проучване на шистов газ.

Александрина Панайотова: Остават съмнения за лобизъм около шистовия газ

През есента управляващите - депутати и представители на министерства и областни управи, посетиха Полша за да се запознаят с опита на страната по отношение на шистовия газ.

 

Поканиха и представител на сдружението "Добрич срещу добива на шистов газ" на собствени разноски да се включи в делегацията, припомни Александрина Панайотова. Никой от нас, обаче не можеше да си позволи такива разходи и за това делегацията бе само от политици на разноски на държавата, обясни тя.

 

След вчерашните новини за корупция в Полша се доказа, че тази страна не може да ни служи за пример по въпросите за шистовия газ, смята Панайотова. Искрено се надявам, че управляващите не са ходили в Полша за да почерпят опита от корупционните практики, заяви председателят на Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ". В следствие на хидравличните удари питейната вода в Полша вече е замръсена, само няколко седмици, след като България даде като добър пример полския опит по отношение на шистовия газ, съобщи тя.

 

У нас не можем да говорим за корупция, но имам съмнения за лобизъм в България около шистовия газ, заяви Александрина Панайотова. 

 

Притеснително е, че от дневния ред на Народното събрание за днес отпадат 3 проектозакона за забрана и мораториум на проучванията за шистов газ в България, внесени по отделно от БСП, РЗС и Атака, коментира още тя.

 

Панайотова постави следните въпроси към управляващите: какво ще се случи с водата; кой ще поеме отговорността, ако се отрови водата на Добруджа; какво се случва със замръсената вода; гарантиран ли е нулевият риск.

 

Припомняме, че в събота, 14 януари, от храм "Св. Георги" в Добрич в 11 часа ще тръгне протестно шествие срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Още 10 града в страната и един в чужбина ще се включат към инициативата. За първи път протетсите излизат и извън пределите на България и наши сънародници в Лондон също ще протестират срещу шистовия газ в събота.

 

Ако исканията на противниците на шистовия газ не бъдат изпълнени и не им се отговори на поставените въпроси, след 31 януари те започват ефективни протестни действия.