Политическите сили не се разбраха за състава на РИК

Днес се проведоха консултации при Областния управител с парламентарно представените политически сили в 48 Народно събрание за състав на Районна избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г.

Политическите сили не се разбраха за състава на РИК

РИК Добрич е 13-членна, като разпределението на мандатите, съгласно решение на ЦИК е  четирима членове на коалиция ГЕРБ-СДС, трима – на коалиция „Продължаваме промяната“, двама от ПП ДПС и по един член за ПП „Възраждане“ и коалициите „БСП за България“, „Демократична България – Обединение“ и „Български възход“.


От ГЕРБ-СДС заявиха желание за позицията председател на РИК и предложиха г-жа Цонка Велкова, на което нито един от представителите на другите политически сили не възрази. От ДПС заявиха желание за позицията секретар на РИК, което също бе прието без възражения.

Съгласно структурата РИК Добрич е с двама заместник-председатели, като желание да имат техен представител на такава позиция заявиха четири от политическите сили – коалициите „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Български възход“ и политическа партия „Възраждане“. Въпреки петминутно прекъсване, до консенсус за състав на РИК не се стигна. Всяка една от четирите политически сили потвърди желание да има заместник-председател, с което консултациите бяха приключени. 

Решение за състава на РИК ще бъде взето от Центарлната избирателна комисия.