Ученичка от Тервел ще участва в концерт-спектакъла „Палитра на МИРА“ в София

Дилек Ибрахимова е на 15 години, ученичка е в Средното училище „Йордан Йовков“ в Тервел, носител на множество награди със своите рисунки

Ученичка от Тервел ще участва в концерт-спектакъла „Палитра на МИРА“ в София

Младото момиче е влюбено в багрите и прилага тяхната многоцветност в прекрасни картини. Като участничка в Школа по изобразително изкуство към ЦПЛР „Малкият принц“ Дилек Ибрахимова е печелила призови места в много международни и национални конкурси:


Първо място на Национален конкурс „Куба – далечна и близка“, организиран от Двореца на децата в София.

Трето място на Национален конкурс „Аз и детското полицейско управление“ към МВР.

Първо място на Областен конкурс „С очите си видях бедата“.

Първо място на Общински конкурс „Кесарят Тервел – познат и непознат“.

За спектакъла „Палитра на мира“ Дилек Ибрахимова подготвя картина-послание към децата от различните религии, като ги среща на своеобразен „мост на приятелството“: „Мостът ни обединява, показва, че всички сме равни независимо от религиите, които изповядваме, от традициите, които спазваме. Два гълъба крепят моста от двете му страни - символ на разбирателство, толерантност и хармония. Над моста сме аз и моите приятели от различни етноси. На тениските ни също са изобразени символите на мира- гълъби, маслинови клонки, емблемата на мира. Картината ми „Палитра на мира“ е призив към взаимно уважение и толерантност към различните традиции, поколения и култури!“ – споделя Дилек Ибрахимова.

Дилек дели любовта си към изобразителното изкуство с привързаност към фолклора и народните танци. Освен изследовател на фолклора, девойката е и танцьор в Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – Тервел.

Участва активно в изследователската работа на Клуб за автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници“ с ръководител Росица Стратиева. Проучванията, които Дилек инициира, са свързани с Пътя на водата и хляба в Добруджа, с приноса на ген. Иван Колев за освобождението на Тервел, с паметните битки при селата Кочмар и Карапелит и други местни събития.

Инициатор и организатор на концерт-спектакъла „Палитра на МИРА“ е  Сдружение Мостове. Той ще се проведе  на 12 февруари от 19:30 ч. в Католическата енория ,,Св. Йосиф“ в София.