МИГ Добричка продължава уверено с трета по ред Стратегия за ВОМР

Одобрен проект на МИГ Добричка за разработване на Стратегия за ВОМР по под-мярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” от мярка 19 от ПРСР 2014 - 2020 г.

МИГ Добричка продължава уверено с трета по ред Стратегия за ВОМР

Процесът на разработване на Стратегия за ВОМР изисква широко участие на представители на различните социално.-икономически групи.


Основна характеристика на този процес ще бъде прозрачността, както и възможността за участие на всички заинтересовани страни. Дейностите ще бъдат представяни в местни медии с цел популяризиране, постигане на максимално високо ниво на публичност и прозрачност. Планирана е интензивна информационна кампания и обучителни дейности за постигане на висока активност и подкрепа. Включването на широк кръг заинтересовани страни ще мотивира за активна позиция при подготовката на стратегията и за кандидатстване към нея. Основната цел на проекта е разработване на нова Стратегия за ВОМР, която да бъде консултирана с местната общност и одобрена от нейните представители - местни лидери, за да получи тя широка обществена подкрепа, и да провокира интереса на заинтересованите да се ангажират с бъдещи дейности по нейното изпълнение. 

Територията, на която действа МИГ съвпада с административните граници на община Добричка - най-голямата по площ селска община в страната, със 68 населени места-села, обща площ 1296,163 м2 и население по данни на НСИ към 31.12.2020г. 20600 души. Успешният подход към територията в решаването на нейните проблеми беше реализиран в два последователни програмни периода чрез изпълнение на СМР по Договор № РД 50-145/13.10.2011 г. и СВОМР по Споразумение №РД 50-27/05.04.2018г. Изпълнението на дейностите по проект ще позволи разработване на нова - трета по ред Стратегия за ВОМР - с отговорност към особеностите и проблемите на територията, с желание добрите практики и партньорства да се увеличават, а дейността на МИГ Добричка да продължи да генерира ползи за селския район, развивайки специфичния териториален потенциал.

Предстои сключване на административен договор и стартиране на дейностите по проекта.