Днес е Европейският ден за защита на личните данни

На 28 януари 1981 е приет първият международен правнозадължителен документ в тази област – Конвенция № 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.

Днес е Европейският ден за защита на личните данни

Отбелязва се от 2007 г. по инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия, с цел повишаване на информираността и насърчаване на инициативите и добрите практики, свързани с обработването и защитата на личните данни.


През 1981г е приета  Конвенцията на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни,  с което се полага началото на международното законодателство в областта на защита на личните данни в Европа. Конвенцията влиза в сила на 1 октомври 1985 год. Подписана е от България на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 29 май 2002 г., в сила за България от 1 януари 2003 год.

По повод  Европейският ден за защита на личните данни , днес от 12 часа  Фондация „Програма достъп до информация“ и “Интернет общество – България”  ще връчат  антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) в Литературен клуб „Перото“ – гр. София.

Антинаградата “Big Brother” е учредена през 1998 от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големия брат е символ на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.