Работодателите подават информация в НАП и за изплатени необлагаеми доходи на физически лица

До 28 февруари 2023 г. работодателите, които са изплатили определени необлагаеми доходи на физически лица по трудови правоотношения през 2022 г., трябва да ги обявят пред НАП, заедно с информацията за платените през годината облагаеми доходи

Работодателите подават информация в НАП и за изплатени необлагаеми доходи на физически лица

Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи, в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.



Както досега, в справката се посочва информация за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател.

От приходната агенция напомнят, че в същия срок (28 февруари 2023 г.) предприятията и самоосигуряващите се лица трябва да представят и справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи през 2022 г. като последните промени свързани с информацията която се посочва в тази справка, ще се прилагат за доходи изплатени през 2023 г. и нямат отношение към попълването на справката за 2022 г. 

Получените в НАП данни ще бъдат заредени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март.