Подкрепа за облекчаване на визовия режим с Турция

Това поиска в рамките на първата си визита в Добрич новият Генерален консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой от областния управител и кмета

Подкрепа за облекчаване на визовия режим с Турция

Кариерата му на дипломат започва от Багдат и преминава през Англия, Италия и Австрия. От три месеца, той е назначен за шеф на мисията в Бургас и подчерта, че за него вече България ще има специално значение.


Новоназначеният дипломат,  в рамките на опознавателните си визити в консулския окръг ,се срещна днес с областния управител Желязко Желязков и заместниците му, а по-късно и с кмета на Добрич Детелина Николова и нейния екип.  „Разговаряхме по отношение на възможностите за още по-ускорено развитие на икономическите, културните и търговските взаимоотношения между нашите страни.”, заяви пред журналисти Джем Улусой. 


Областният управител изрази своята подкрепа в процеса на по- нататъшното развитие на добрите отношения в сферата на бизнеса и културния обмен, повишаване на стокообмена между двете страни, и традиционно добрите контакти между побратимените градове от Област Добрич и Република Турция. Той подчерта, че България и респективно област Добрич е добре позната туристическа дестинация и в тази посока се създават все по- добри условия за развитието на туризма, съобщават от пресслужбата на областна администрация.


По-конкретно е станало въпрос за „Добрички панаир” и дипломатът е обещал по-активно участие на турски фирми в неговите изложения. По отношение на културните взаимоотношения гостът се е запознал  с осъществяваните досега и са били обсъдени възможностите за доразвиването им.


Поставен е бил проблемът с визите и по-конкретно затрудненията, които турските граждани изпитват при получаването им. Консулът е помолил за съдействие местните администрации за облекчаване на визовия режим. Пред журналистите той допълни, че турските граждани и бизнесмени имат  затруднения при получаването на визи и контактите им на национално ниво също продължават в тази посока, като се надяват в най-кратко време да се улесни процедурата, така че повечето турски граждани да имат възможност да посещават България.


Областният управител е заявил, че в рамките на правомощията си, ще запознае съответните инстанции с поставения въпрос, подчертавайки, че в негово лице винаги може да се разчита на подкрепа и съдействие за развитие на доброто сътрудничество в полза на двете страни.


Джем Улусой сподели с медиите, че е убеден в положителната развръзка на проблема.

 

konsul2_600