Днес настъпва Китайската нова година

Лунната Нова година в Източна Азия започва на датата на второто новолуние след зимното слънцестоене, което винаги се случва в края на декември. Това означава, че първият ден от лунната Нова година може да настъпи по всяко време между 21 януари и 20 февруари

Днес настъпва Китайската нова година

Тази година това новолуние се случва в Китай в неделя, 22 януари, отбелязвайки началото на новата лунна година.


Защо има различни нови години?

Традиционният китайски календар е лунно-слънчев календар, което означава, че се основава на астрономически наблюдения на позицията на Слънцето в небето и фазите на Луната. Този древен календар датира от 14 век пр. н.е. (докато григорианският календар е въведен през 1582 г.). Китайският лунно-слънчев календар споделя някои прилики с еврейския календар, който също е лунно-слънчев, и е повлиял на други източноазиатски календари, като тези на Корея и Виетнам.

Тъй като китайският календар определя лунния месец, съдържащ зимното слънцестоене, като 11-ия месец, лунната Нова година обикновено пада на второто новолуние след зимното слънцестоене.

Точно както Нова година според григорианския календар (1 януари), празненствата по лунния календар започват в нощта преди първия ден от новата година.

Китай всъщност се води по григорианския календар за ежедневна работа, но все пак следва китайския календар за важни фестивали, благоприятни дати като дати на сватби и фази на луната.

Кой празнува лунната нова година?

Въпреки че този празник обикновено се нарича „китайска Нова година“ на Запад, Китай не е единствената страна, която го празнува. Лунната Нова година, известна още като Пролетния фестивал, е най-празнуваният и най-дълъг от всички азиатски фестивали и се отбелязва от милиони хора по света.

Редица други страни в Източна Азия, включително Виетнам, Корея, Япония и Филипините, провеждат свои собствени новогодишни тържества по това време. 

Как се празнува лунната Нова година?

Както при много празници на зимното слънцестоене, символичният мрак на нощта е прогонен от светлината на фойерверки, фенери и свещи. Изработени от човека хартиени фенери са окачени от стотици на обществени места, носейки късмет през новата година.

Има драконови танци, представления и фестивални паради с музика и акробатика. Празненствата продължават две седмици, завършвайки със специален фестивал на фенерите, който ознаменува края на новогодишния празник.

Разбира се, много вкусна храна се прави и сервира. За Нова година е традиционно да се сервират дълги нудли, символизиращи дълъг живот. 

Друга популярна рецепта за Нова година са китайските кнедли, символизиращи късмет и богатство. Семействата ги увиват и ги изяждат, когато часовникът удари полунощ.

Късметът също е често срещана тема на Нова година. Много деца получават „пари за късмет“ в червени пликове. Понякога се правят дарения на храмове.

Хората почистват домовете си и отварят вратата си, за да пуснат късмета да влезе. По традиция никой не бива да вдига метла, за да не измете късмета за Нова година.

Какво е животното за Китайската нова година тази година?

През 2023 г. навлизаме в годината на Заека, едно от 12-те животни в китайския зодиак. Обозначенията на животните в зодиака следват 12-годишен цикъл и винаги се използват в една и съща последователност.

Какви качества представлява заекът?

За родените в годината на Заека (1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023)

се казва, че са талантливи в много неща. Те са привързани хора, често отлични в създаването на близки отношения. Въпреки това, те също ценят спокойствието и търсят мир.