Област Добрич в грипна епидемия от 20 януари. Учениците във ваканция?ОБНОВЕНА

Заповедта за въвеждането на временни противоепидемични мерки в област Добрич срещу разпространението на грип и ОРЗ е издадена от РЗИ Добрич и ще важи от 20-ти до 25-ти януари

Област Добрич в грипна епидемия от 20 януари. Учениците във ваканция?ОБНОВЕНА

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца, преустановяват се профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари. Спират се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Изключения се допускат само за терминално болни пациенти. 



Носенето на маски става задължително в лечебните и здравните заведения.

В детските градини и ясли се въвежда строг филтър, като болните деца се връщат по домовете. Заболели лица от персонала също не се допускат до работа, въвежда се и задължителна дезинфекция на повърхности, играчки и други, както и двукратно проветряване на помещенията. 

Преустановява се провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

За учениците се преустановява присъственият учебен процес за периода от 20.01.2023г. до 25.01.2023г. включително. От Регионалното управление на боразованието са изпратили дклад до Министерството на образованието и науката. Очаква се заповед на просветния министър, с която дните на грипната епидемия да бъдат обявени за неучебни за училищата в област Добрич.