По-малко гъски зимуват у нас през последните години

По-малко гъски зимуват у нас през последните години
снимки: Ирина Матеева
По време на 47-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в Добричко и Варненско не е имало нито една червеногуша гъска, а белочелите са били около стотина

Подобно и на предходните две години, числеността на водолюбивите птици в региона е сравнително стабилна. При последното преброяване, екипите са регистрирали 55 вида с обща численост около  30 000 птици. Сравнително високите температури тази зима и то не само у нас, но и в Румъния и Украйна, са причина у нас да зимуват все по-малко гъски, разказа Михаил Илиев- член на Българското дружество за защита на птиците.  „Последните години  гъските и в частност червеногушата, която е един емблематичен вид за община Шабла, прогресивно намалява  и тази година изобщо не я установхме. Също някой от видовете лебеди, които идват от Северна Европа и от Тундрата също не ги наблюдавахме. Наблюдавахме по-малко видове патицови птици, патици, потаптици, от тях доста от видовете не ги установихме или са в доста ограничена численост. За сметка на това пък други видове, като  гмурците, гмуркачите са малко повече. Чайките също са в стбилно състояние.“, допълни още Илиев.
Екипите са се натъкнали и на птици, които до този момент не са наблюдавани у нас. Като екземпляр планинска потапница, която зимува основно в Северна Европа. Макар и само една птица е видяна в Дуранкулашкото езеро.47-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България се проведе  от 12 до 15 януари. В рамките на 4 дни, 42 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Зелени Балкани, Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Българска академия на науките, ловни сдружения и представители на други неправителствени организации, успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас.


Пробряването се осъществява едновременно в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+