Добруджанци се учат да бъдат ценители на виното

Силистра е домакин на третото сомелиерско обучение по проекта „Дунавски винарски дестинации“

Добруджанци се учат да бъдат ценители на виното

Сдружение „Евроинтегра“ – България и сдружение „Партенери 2000“ – Румъния представиха третото Сомелиерско обучение по проекта “Дунавски Винарски Дестинации”.  Дейностите му обхващат териториите на областите Русе, Велико Търново, Силистра, Плевен и Добрич в България и Олт, Телеорман, Гюргево, Калараш и Костанца в Румъния. "Дунавски винарски дестинации" се реализира по Програмата за Трансгранично Сътрудничество Румъния-България 2007-2013, която е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски Фонд за Регионално Развитие".


Проектът предвижда провеждане на 10 сомелиерски семинара – 5 в България и 5 в Румъния за 300 професионалисти в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Третият семинар за България ще се състои  до 12 януари 2012 г. в град Силистра. Сомелиерските семинари ще предоставят безплатни обучения за експерти, ресторантьори и хотелиери в десетте региона. Придобитите сомелиерски умения ще повишат качеството на предлаганите от тях услуги и ще донесат добавена стойност на туризма.


Ще бъдат обучени общо 300 души от България и Румъния. На всички ще бъде връчен Сертификат за участие, а най-добре представилите се ще бъдат поканени да участват в следващите дейности на проекта. Сомелиерските обучения в България ще бъдат ръководени от Георги Михов - Сомелиер № 1 на България за 2011 година.


Основната цел на проекта "Дунавски винарски дестинации" е развиването на винен туризъм, който да бъде насочен към потенциалните посетители отвън и вътре в трансграничния регион, с цел увеличаване на туристическия поток в региона и популяризиране на природните му, исторически и екологични предимства.