Книги на Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев ще бъдат представени на добричката публика

Събитието ще се състои на 27 януари от 17.30 часа в Младежкия център

Книги на Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев ще бъдат представени на добричката публика

На „Песни, музика …и две книги“ с участието на Галина Дурмушлийска, Добрин Добрев и акордеониста Цветан Цонев канят от Община Добрич жителите и гостите на града. 


Ще бъдат представени книгите „За песните на моята душа“ от Галина Дурмушлийска – Издателство „Мартине“ – Добрич, с управител Николай Мирчев, и „Разпалени въглени“ от Добрин Добрев – Издателство „КМ“ – България, в лицето на г-н Константинос Марицас. Текстът ще бъде представен от дългогодишния журналист и поетеса Петранка Божкова.


Зрителите ще се насладят на живите изпълнения на Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев, ще се чуят любими народни песни от добруджанската фолклорна област, както и от други области.

Първата книга на Галина Дурмушлийска „За песните на моята душа“ е „красива приказка за музиката и за едно поколение, чиито песни ще останат завинаги в златния фонд на БНР“. Тя е автобиографична и съдържа истории от ранното ѝ детство до днес, включително и от периода ѝ в Холандия, където създава хор „Чубрица“. В книгата на Дурмушлийска са включени още песни от родното ѝ село Ведрина, от Южна и Северна Добруджа, спомени за 4 певици, които са оказали силно влияние върху нея, както и разкази на колеги и приятели, много снимки, включително и обложките на всички издадени касети и албуми. „Изпяла съм много песни, които съм научила или са ми дали, но не съм пяла нищо, без то да мине през душата ми“, споделя авторката.

Новата си книга „Разпалени въглени. Спомени. Разкази. Публицистика“ ще представи и добруджанският певец Добрин Добрев. „Това не е мемоарна литература. Не е и изповед. В тези страници събрах преклонението и обичта си към хората, за които пиша в тях – певци, писатели, поети. Те го заслужават с духовния си и богат жизнен път, посветили се докрай на България. Някои от тях ги няма, но аз живях с тях, учих се, възхищавах им се… и ги запазих в сърцето си. Много от страниците са посветени на моята учителка Верка Сидерова – съдбоносна се оказа срещата ми с нея. Добруджа, за която един живот пеем и говорим непрестанно, присъства в цялата книга и няма как да е иначе. Десетилетия съм откъснат от нея, но сънищата ми са там и все я виждам пролетна, когато класят житата и цъфтят маковете. Моята Добруджа“.

Организатор на събитието е Община Добрич. Входът е свободен! 

ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА е родена в Добруджа. Завършва хуманитарна гимназия в Добрич. От 1977 г. започва да пее в Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, а впоследствие става негов солист. По-късно с Миланка Йорданова и Нелка Петкова под вещото ръководство на композитора Петър Крумов създават трио „Добруджанка“. След напускането ѝ на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ в Добрич, започва дългата ѝ самостоятелна кариера, в която жъне многобройни успехи. През 2007 година е удостоена със званието Почетен гражданин на град Добрич, а най-високото звание, което носи с чест и до днес, е Славеят на Добруджа.

ДОБРИН ДОБРЕВ е роден в Добрич. Израства в крайграничното с. Росица, където за първи път в душата му прозвучават песните на родна Добруджа. Най-напред пее в детската студия на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. За голямата сцена го открива Верка Сидерова през 1986 г. в конкурса „Родна стряха” на БНР. Така неговият глас звучи по Българското национално радио и телевизия от 1990 г. до днес, където записва над 100 песни. В ученическите си години сътрудничи на в-к „Пулс” и „Средношколско знаме”. Професионалният му път преминава през много културни институти в София и стига в наши дни до Република Кипър, където живее и твори над 10 години. Създател на Българския културен център „Възраждане“ – Кипър, чийто задача е да помага на сънародниците ни и да издига авторитета на българската култура зад граница.

ЦВЕТАН ЦОНЕВ е възпитаник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Работи като учител и диригент на оркестъра на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел. Дълги години живее и работи в Молдова, Таврия и Бесарабия, преподава в колежа в град Твърдица, Молдова. По настоящем е корепетитор в Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.