В ДОБРИЧ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗКРИТ ФИЛИАЛ НА МУ-ВАРНА

Филиал на Медицинския университет-Варна вече може да бъде разкрит в Добрич, информират от офиса на ГЕРБ в Добрич. До момента висшите училища нямаха право да създават нови звена заради действащия от средата на 2019 г. мораториум.

В ДОБРИЧ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗКРИТ ФИЛИАЛ НА МУ-ВАРНА

Първото изключение беше направено миналата седмица, когато Министерският съвет одобри изграждането на филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас. През тази министрите приеха Националната карта на висшето образование за 2023 г., с която се дава право университетите да отварят по изключение филиали или факултети за обучение на медицински сестри и акушерки на територията на цялата страна. Текстът е по предложение на народните представители Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Мая Димитрова от БСП и е подкрепен от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. С него реално се премахват нормативните пречки за създаване на Медицински колеж в Добрич.


За разкриването му депутатите от региона работят последователно в последните две години. През 2022 г. идеята беше подкрепена от общинския съвет на Добрич и консултирана с Националната агенция за оценяване и акредитация. Министерството на образованието и науката обаче отказа да предостави държавен имот за създаването на звеното. Усилията в тази посока ще продължат докато не бъде намерено приемливо решение и колежът не отвори врати, категорични са народните представители от областта.