Старата елхичка за нас е лакомство за животните от Центъра за защита на природата и животните в Добрич

Питомците в Зооцентъра разчитат на всички нас да им дарим коледните си елхи, живите можем да засадим на специално отредено за това място.

Старата елхичка за нас е лакомство за животните от Центъра за защита на природата и животните в Добрич

„Както всяка година, продължаваме кампанията да „освободим“ хората от вече остарелите коледни елхи и да ги донесат за животните при нас“, шеговито споделя директорът на ЦЗПЖ Християн Христов. Дръвчето не трябва да бъде напръскано с изкуствен сняг например, нека цялата украса да бъде свалена предварително. Елхичките имат две основни предназначения – за разнообразяване на храната на тревопасните животни и за подобряване на тяхната среда. Хубаво е да се знае, че тревопасните питомци действително обичат да си похапват от клоните, както и от зелените иглички и ги смятат за истинско лакомство. Птиците също се радват на елхичките, защото ги ползват за места за криене и за катерене. „Даряването на елхичките  е добра възможност да затворим цикъла на живот на тези дръвчета и вместо да отидат в контейнерите, да зарадват животните“, допълва Християн Христов. 



Хората, които са си купили жива елха в саксия, могат също да я занесат в ЦЗПЖ, където е отредено специално място за засаждането им. От Зооцентъра предоставят както необходимите средства за засаждането, така и са готови да помогнат с полезни съвети, за да се захване дръвчето и да расте дълги години. „Вече има засадени такива елхички, включително и моятаq и всичките са се хванали“, заяви Християн Христов.

Всички животни и птици в Зооцентъра ще се радват и ако хората им занесат сезонни плодове и зеленчуци – ябълки, ряпа, зеле, моркови, цвекло и каквото пожелаят още. Всички те се оставят на касата, след което се предават на гледачите на животните, за да могат провизиите да бъдат разпределени. Животните, по думите на Християн Христов, имат разработени менюта и следват стриктно индивидуалната си диета, затова и е забранено посетителите да ги хранят. „Макар че примерно ябълките са полезни, ако едно животно изяде наведнъж сто от тях, със сигурност няма да му се отрази добре“, посочи Христов. 

В случай, че хората имат стари одеяла, юргани, черги или пътеки, също могат да ги занесат в ЦЗПЖ, където ще бъдат превърнати в удобни постели за животните.

Работното време на ЦЗПЖ е от 10.00 до 17.00 часа, всеки ден без понеделник.