Успешна година изпраща Зоопаркът в Добрич

В Центъра има много нови попълнения през тази година, търси се име на новодошлата благородна кошута

Успешна година изпраща Зоопаркът в Добрич

През тази година Центърът се сдоби с благородна кошута, нандуто Нина, два бременни женски лопатара, три муфлона, алпаката Педрос и тигровият питон Лейди Ная. Питонът е конфискуван от частен собственик, защото няма документи, а е защитен вид. Змията е албинос и е на около 4 години. Това не е първото конфискувано животно, намерило сигурно убежище в Добричкия зоопарк - зелена игуана и саванен варан също са били конфискувани и спасени.



С цел разреждане на кръвта и избягване на близкородствено смешаване, зоопаркът прави размени с други зоопаркове в страната. 

"Това е голям проблем в зоопарковете", посочва директорът на парка Християн Христов. Избягва се близкородствено смешаване, на което аз много държа - животните да са чисти, да нямат изменения, да не са обременени. Има риск за животните от аномалии, както и да се отрази на дълготрайността на живота". 

Един от големите проблеми е транспортирането на животните. "Транспортът на животни е много предизвикателно нещо, не е лесно да се изпълни. Работи се с упойващи вещества, животното се обстрелва с пушка за упойка. Справили сме се добре с всеки транспорт", споделя Християн Христов.

Тази година се роди и здраво, благородно еленче на име Ахат, неговите родители се казват Яспис и Елмаз. А тъй като сега благородните елени се увеличиха с един, след идването на този от Стара Загора, се търси име и за нея. Жителите на Добрич могат да отправят своите предложения, като посочат име на полускъпоценен камък.