Две коледарски групи ще влязат в домовете на жителите на Кардам

Коледуването винаги е било живо в Кардам. Но от тази година петима младежи ще облекат ямурлуците, ще вземат гегите и ще запеят коледарските песни

Две коледарски групи ще влязат в домовете на жителите на Кардам

Коледарите са главно ергени за женене, около 16-20 годишни, и по-рядко младоженци до първата година след сватбата. Така е било преди години и в Кардам, разказва 76-годишният Илия Георгиев, който е започнал да коледува от дете. И макар че вече не е нито младеж, нито пък ерген, и до днес оглавява едната коледарска група в Кардам. В групата са осем души, пенсионери от местния клуб. 



„Навремето, когато аз съм започнал да коледувам, нашето село беше 4500 души. Коледарски групи, младежи,  всичко беше прекрасно. Нямаше къща, в която да не влязат коледари. Навсякъде ходехме и бяхме дарявани с по едно кравайче, по една курабийка и по някоя стотинка имаше. Дъжд, студ, кал, не ни спираше. Селото беше пълно с коледари. Нещата се променят, но Коледа за нас е празник, който ние внасяме във всяка една къща за здраве, за щастие, за пари, наричаме“, разказва станеникът Илия.  И тази вечер групата ще надене носиите и ще попее коледарски песни, но само на тези, които предварително са ги поканили. „Не можем да ходим във всяка една къща, както беше навремето. Някои затварят вратичките, къщи затворени, никой не живее в тях. Правим го за възрастните, защото те очакват, те знаят какво представлява Коледа. И очакват някой да им чукне на вратата“, с малко тъга допълва Илия.

На всяка врата обаче ще потропат с гегата петимата младежи, които решили, че трябва да запазят традицията в селото и сформирали коледарската група. Техен водач е 18-годишният Никола Георгиев. Надяват се да доставят радост на жителите на селото със своите наричания и песни, които Никола изпратил на останалите по интернет. И независимо, че учат в различни уличища в Добрич, благодарение на технологиите са готови за коледуването тази вечер. Задължително ще пеят песента за стопанина, но са подготвени и с песен за момъка, и с такава за момата. Никола е категоричен, че хората обичат коледарите и чакат те да влязат в къщите им. 

За всички читатели на Добрич онлайн е и коледарското наричане от двамата станеници от Кардам: „Да са живи и здрави, винаги щастливи, благодорни и богати!“