Все повече родители плащат данъци и осигуровки през виртуалния ПОС на НАП

Все повече родители плащат данъци и осигуровки през виртуалния ПОС на НАП
Близо 450 милиона лева са платени през 2022 г. през онлайн плащането на данъци и осигуровки на Националната агенция за приходите.

От създаването  на виртуалния ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) през 2018 г. до момента са извършени повече от 2,5 милиона трансакции за почти 1,2 млрд. лв. Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП. От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.


Онлайн плащането си остава най-удобният и предпочитан начин за погасяване на задължения. Все повече родители избират да платят данъците и осигуровките си през виртуалния ПОС, тъй като основно изискване за ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания е да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително събиране. От НАП препоръчват използването на Портала за електронни услуги както за плащане на задължения, така и за подаване на декларации, заявяване на документи, получаване на справки и информация, защото пести време и средства на клиентите.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+