Добричкият окръжен съд потвърди ефективно наказание за грабеж

Добричкият окръжен съд потвърди наложеното от Районен съд – Добрич, на Светослав Н. Пасев наказание 5 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Добричкият окръжен съд потвърди ефективно наказание за грабеж

На 11.06.2010 г. първоинстанционният съд е признал 34-годишния Светослав Пасев за виновен за това, че на 27.10.2005 г. в гр. Добрич, в съучастие с 32-годишния Благо Андреев, при условията на продължавано престъпление, е отнел мобилен телефонен апарат „Нокиа” на стойност 90 лв. от 27-годишен тогава добричлия, и 58 лв. от 25-годишен тогава гражданин на Добрич с намерение противозаконно да ги присвои като употребил за това сила, като общата сума на отнетите вещи е 148 лв.

Светослав Пасев е обжалвал пред въззивния съд присъдата с аргументи, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, а наложеното му наказание е явно несправедливо. Той иска връщане на делото за ново разглеждане или намаляване на определеното му наказание.

Добричкият окръжен съд не констатира нарушения на процесуалните правила при извършената служебната проверка на делото. Въззивните съдии намират, че правилно Районен съд – Добрич, е установил фактическата обстановка. На 27.10.2005 г. вечерта пострадалите добричлии се срещнали с Благо Андреев и други свидетели. Андреев им казал, че Пасев желае да се срещне с тях. След телефонен разговор с подсъдимият съучастникът и пострадалите отишли с такси до заведение в ЖК „Балик”. В телефонен разговор по пътя Пасев насрочил срещата до паметника на Цимерман извън града. Андреев оставил 27-годишния и 25-годишния до фургон в близост до паметника и се върнал с таксито до монумента да вземе Пасев. Подсъдимият се качил в колата и си сложил черна качулка на главата с прорези за двете очи. След като слязъл той започнал да нанася удари с ръце и крака на двамата мъже и те паднали на земята. В побоя участвал и съучастникът. След като паднали, Пасев им наредил да извадят всичко от джобовете си и взел сумата от 58 лв. и телефон „Нокиа”.

За извършеното деяние съучастникът Благо Андреев има влязла в сила през 2006 г. присъда.

Добричкият окръжен съд не констатира съществени противоречия в събраните гласни доказателства, които да водят до изводи, различни от тези на първата съдебна инстанция. Районният съд законосъобразно е приел, че Пасев е извършил престъплението грабеж в съучастие и при условията на продължавано престъпление. Обосновано са установени подбудите за престъплението, смекчаващите и отежняващите вината обстоятелства. Правилно въз основа на тях е определено наказанието на Пасев под средния размер на предвиденото. Окръжният съд счита, че с наложеното му наказание може да се постигнат целите на наказателната превенция.

Добричкия окръжен съд намира обжалваната присъда за обоснована, законосъобразна, постановена без нарушени процесуални правила. Наложеното наказание се явява справедливо и следва да бъде потвърдено.