Близо 17 милиона е план-сметката за чистота в Добрич за 2023 г.

След обсъждане и много въпроси към администрацията, общинските съветници приеха план-сметката за дейност „Чистота“ на Община Добрич за 2023 г.

Близо 17 милиона е план-сметката за чистота в Добрич за 2023 г.

От 34 съветници в зала, 20 подкрепиха докладната записка, а 14 от тях се „въздъражаха“.


Разходите за тази дейност, предвидени за следващата година възлизат на 16,8 млн. лева, което е с 1,7 млн. лева повече сравнение със средствата за тази година.

Най-големи дебати в залата предизвика  въпросът с увеличаващите се разходи за чистота. Арх. Емилия Добрева посочи, че при около 6 мил. планирани приходи от такса битови отпадъци, с още толкова бюджета трябва да дофинансира тази дейност. „Хората в Добрич намаляват, а градът не е станал по-чист.“, подчерта още арх. Добрева.  Според нея е необходим анализ на случващото се и да се набележат мерки, за да се пестят средства в бюджета.

И според  Детелина Николова е необходим анализ, който да посочи защо отпадъците продължават да се увеличават. По думите на Николова причината е в недобрата организация на работа или слабия контрол върху сметопочистващата фирма.

Съветниците поискаха и повече контейнери за разделно сметосъбиране в града, което по думите им ще намали значително количествата битови отпадъци, които се предават в Регионалното депо в с. Стожер.

Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов, подчерта, че най-голям ефект от разделното сметосъбиране  се усеща в централната част на Добрич.

6 млн. лева е планираният приход в план-сметката за чистота за следващата година. Близо 5 млн. са предвидени за събиране на битовите отпадъци и транспортирането им до депото в Стожер. За поддържане на чистотата на уличните платна,  площадите и  алеите са заложени над 2 млн. лева.