Международното жури класира трите най-добри проекта за нов облик на центъра на Добрич

28 идейни проекта са взели участие в конкурса със задание „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. 25-ти септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“

Международното жури класира трите най-добри проекта за нов облик на центъра на Добрич

Пред медии днес международното жури предостави папката с одобрените три проекта на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. На трето място е класиран проектът на турски архитекти, второто и първото място са за два архитектурни колектива от София. Председателят на журито арх. Любо Георгиев изрази удовлетвореността си, че освен международно жури, конкурсът е имал и международно участие, като повече от половината проекти са от други страни като Турция, Ливан, Ирак, Мексико, балкански и европейски държави.



Пет са били основните критерии, по които се е водило журито при вземането на решение за най-добрите три проекта на експертно ниво – функционалност, целесъобразност, дизайн, оригиналност и цена. „Правейки този конкурс, Община Добрич застава в авангарда на мисленето за публично пространство и за процеса, по който тези публични пространства се правят. Откритият и анонимен конкурс дава възможност на хора от цял свят да участват и това е събиране на световен талант, който да мисли за центъра на града“, заяви Любо Георгиев. Той посочи още, че Община Добрич не се е намесила при вземането на решение и е оставила експертите да работят според условията на конкурса и без външна намеса. 


Това не са финалните проекти, а са концепции за цялостната централна градска част и идеен проект за сегмент от него. За всеки от избраните проекти журито е направило своите препоръки какво е добре да бъде променено, но не и в цялостната визия и концепция.

Всичките 28 проекта ще бъдат предоставени на добричката общественост, както и за обсъждане в Общинския съвет, заяви кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. „Това е изключително важен проект за град Добрич и целият аспект от закона трябва да бъде спазен, за да знаем, че изборът накрая е законосъобразен и най-добрият“, посочи Йордан Йорданов.

Проектите ще бъдат проверени и по техническата им допустимост, за да се спази ЗОП, посочи още Йордан Йорданов. На страницата на Община Добрич ще бъдат качени всички проекти, както и класираните най-добри три от журито и ще се очаква обратната връзка от обществеността. За целта ще бъде подготвена и анкета. 

„Много е важно всеки да погледне тези проекти и да имаме обратна връзка. Защото всички ние ще останем и утре да живеем в Добрич“, категоричен е кметът на Община Добрич Йордан Йорданов.