Дъждовете оказаха благотворно влияние на есенните култури в Добруджа

Пшеницата вече е поникнала, а по-топлото време дава възможност да навакса в развитието си.

Дъждовете оказаха благотворно влияние на есенните култури в Добруджа

Преди около месец състоянието на есенниците будеше изключителна тревога сред земеделците заради продължителната суша и липсата на дъждове от селскостопанско значение. В момента, след падналите през последните седмици валежи, ситуацията е значително по-обнадеждаваща и културите започват да наваксват изоставането в развитието си. 


„Цяло лято нямаше дъжд, а ние искаме или не до октомври месец трябваше да засеем пшеницата“, посочи Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в област Добрич. Пшеницата е получила с натрупаната влага към момента възможност да се развие, за което е спомогнала и по-високата за сезона температура. Затова и зърнопроизводители имат основанието да смятат, че на този етап пшеницата е добре. 

Тревожно остава положението с рапицата, тъй като тя се сее доста по-рано от пшеницата, за да успее да се развие до степен да презимува при ниските температури. Заради сушата обаче рапицата не е успяла да се развие изобщо и според Кирил Комитов вероятно ще има площи, които ще се наложи да бъдат развалени.