Две години мостът по пътя Генерал Тошево – ГКПП Кардам е без мантинели

Ремонтът на 7.7 км от международния път II-29 до ГКПП Кардам продължава вече повече от година и половина. Последният краен срок, посочен от АПИ, беше 30 август 2022 г.

Две години мостът по пътя Генерал Тошево – ГКПП Кардам е без мантинели

За втора поредна зима от началото на ремонта пътната отсечка от гр. Генерал Тошево до ГКПП Кардам остава в компрометирано състояние. „Независимо от протестите на хората и обещанията на АПИ пътят е опасен, надлезът е без мантинели, пътните платна са в дупки, кал, а за мръсотията да не говорим“, посочи кметът на с. Кардам Георги Николов. По пътя са премахнати и указателните табели, липсва и хоризонтална маркировка. „Миналата година сложиха една жълта линия, но тя на места се изтри, на други пък беше закрита от кръпките, които направиха на най-големите дупки“, допълва Николов. По думите му най-тревожно е състоянието на около 400 м преди ГКПП „Кардам“, където буквално липсва асфалт, след като горният слой е  бил фрезован. Николов е възмутен от постоянните обещания от министрите на МРРБ. В последното изпратено до него писмо от АПИ на 20 октомври 2022 г. уверяват, че са предприети необходимите действия за подобряване на транспортно-експлоатационните качества на пътя за осигуряване на безопасни и комфортни условия на движение.



Георги Николов е притеснен и от липсващата мантинела на надлеза, който забави ремонта на пътя и изрази възмущението си, че навсякъде по опасните пътища се чака да се случи трагичен инцидент, за да се осигури безопасно движение. 

Народният представител от ДБ за област Добрич Албена Симеонова публикува във Фейсбук профила си писмо, в което отправя запитване за състоянието и ремонта на пътната отсечка към сегашния служебен регионален министър Иван Шишков.

По пътя не са осигурени и условия за шофьорите на тежкотоварните автомобили, които понякога чакат повече от денонощие за преминаване на границата. По тази причина около пътя се е образувало и нерегламентирано сметище.

„От години се опитваме да напомним на хората в София, че този път не е краят на България, а входът на страната ни. Срамно е да посрещаме хората по този начин“, категоричен е кметът на с. Кардам Георги Николов.