Фонд „Земеделие“ изплати близо 1,6 млн. лева за зимни пръскания

ДФ „Земеделие” изплати 1 597 561 лв. по схемaта „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” за 2022 г.

Фонд „Земеделие“ изплати близо 1,6 млн. лева за зимни пръскания

Средствата са преведени на 2 637 стопани, за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента - в периода на масов листопад, от общо допустимите за подпомагане 2 666.


Финансовата подкрепа е в размер до 120 лева на хектар с ДДС.

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделците от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за настоящата година е в размер на 7,4 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. При него стопаните получиха до 324 лв. на хектар с ДДС. До момента по помощта са разплатени 7 209 902 лв. Средствата на останалите бенефициери, които са кандидатствали по помощта, ще бъдат изплатени след приключване на всички административни проверки.