Преди Оскарите: Американските критици избраха „Меланхолия“ за №1

Филмовите критици в САЩ определиха за най-добър на 2011 „Меланхолия“ на Ларс фон Триер. Той обаче не получи отличието за режисура.

Преди Оскарите: Американските критици избраха „Меланхолия“ за №1
„Меланхолия“ на Ларс фон Триер стана най-добър филм на 2011 г. според филмовите критици в САЩ.

Припомняме, че само преди месец той обра и Европейските филмови награди, а бе сочен и за основен фаворит в Кан, но заради скандални изказвания на Триер и неговото обявяване за persona non grata на фестивала заглавието бе изключено от списъка с отличията.

Ларс фон Триер обаче се размина с наградата за режисура – тя се оказа при Терънс Малик за филма му „Дървото на живота“. Заглавието спечели и „Златната палма“ в Кан през миналата година.

Най-добра актриса за 2011 се оказа Кирстен Дънст - за ролята си отново в „Меланхолия“.

Брад Пит пък бе избран за най-добър актьор – за бейзболната драма „Кешбол“.

Наградата на филмовите критици в САЩ, присъждана от 58-членно жури, е ключов момент преди предстоящите награди на Филмовата академия, като се счита, че до голяма степен призьорите според критиците са и онези, които по-късно през годината събират Оскарите.

Журито на Филмовата академия има още седмица да вземе решение за своите номинации, които ще бъдат обявени на 24 януари. Според специалисти обаче те ще са раздвоени що се отнася до „Меланхолия“, като индикация за това е, че нито филмът, нито актрисата Кирстен Дънст бяха номинирани за Златен глобус – вторите най-престижни отличия в Холивуд.