Почитаме св. Ана-покровителка на майчинството

На този ден се отбелязва зачатието на света Ана – майката на Богородица

Почитаме св. Ана-покровителка на майчинството

На 9 декември православната църква чества зачатието на Св. Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име - Анна. Според Стария завет, тя била бездетна и се помолила на Бог да я благослови с дете, като обещала да му го посвети. Молитвите й се сбъднали и синът й Самуил станал един от най-известните пророци.



Света Анан е покровителка на брака, семейството, майчинството. Закриля девецити, бременните и вдовиците. Денят се свързва и с обръщане на слънцето на изток, към пролет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината, а денят започва да расте колкото просено зрънце.

Света Ана е покровителка на магьосниците. В нощта срещу празника магьосниците магьосниците извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест, смърт). Поверието твърди, че тогава черните магии „хващат”. Не се работи нищо, не се пипа вълна. Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор,която прогонва злите сили.

Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви. Моми гадаят как ще се оженят. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

Жените варят и раздават жито и царевиц, за да растат посевите като деня.

Имен ден празнуват: Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко, Аньо, Анчо.