Рибар от Балчик успя да осъди Румъния в Европейския съд в Страсбург

Христо Спасов е обвинен, а впоследствие и осъден от съдебните власти в Румъния за риболовство в морската територия на северната ни съседка през 2011 година.

Рибар от Балчик успя да осъди Румъния в Европейския съд в Страсбург

Европейското право осигурява равен и свободен достъп на българските кораби за извършване на дейност в Черно море на територията на Румъния, посочи адвокатът на Христо Спасов в делата в румънските съдилища и адвокат на Сдружение „Черноморски изгрев“ Димитър Димитров. Според него задържането на българския рибар от граничните власти, държането му в арест в Румъния за около месец и осъдителната му присъда са изцяло в противоречие с европейското право. Христо Спасов получава условна присъда в Румъния, както и глоба, която трябва да заплати. Решението на втора инстанция на съда е, че равният достъп е такъв, но само след разрешението на Румъния и след заплащане. „Категорично заплащането не е част от условието за равен и свободен достъп“, заяви адвокат Димитър Димитров и посочи, че именно защитата не само на Христо Спасов, но и на България отвеждат делото в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. По думите на адвокат Димитров години след тази осъдителна присъда на българския рибар никой наш кораб не е смеел да пресече границата, страхувайки се от същите последствия. 


Съдът в Страсбург, след десетгодишна битка, осъжда Румъния за това, че не е зачела правото на ЕС и не е приложила това право. „Това е едно морално удовлетворение не само за Христо Спасов, но и за целия морски сектор в България“, категоричен е Димитър Димитров. Румъния е осъдена да заплати разходите по делото, както и обезщетение на Христо Спасов за причинени неимуществени вреди.

„Това дело беше голяма кауза на цялата морска общност и дори когато българските власти не ни вярваха, ние продължихме борбата си, защото знаехме, че сме в правото си“, допълни адвокат Димитров.

Към настоящия момент българските кораби свободно риболовстват в румънската територия на Черно море.