Обвиняем за притежание на хероин остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразен акта на Окръжния съд – Добрич, с който е била определена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за притежание на наркотици с цел разпространение.

Обвиняем за притежание на хероин остава в ареста

Валентин Д. е привлечен за това, че на 21 ноември тази година в Добрич е държал около 15 грама хероин. Деянието извършил при опасен рецидив.


28-годишният мъж не отрича авторството и твърди, че ще съдейства на разследващите. Той поиска от въззивната инстанция да бъде поставен под домашен арест заради влошеното си здраве.

Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че през 2020 г. Валентин Д. е изтърпял наказание за сходно престъпление и веднага след това, по свидетелски показания, е продължил да разпространява наркотици.

Като се запозна с материалите по делото и изслуша доводите на страните, Варненският апелативен съд сподели всички съображения, с които първата инстанция е задържала под стража Валентин Д. Налице са всички законови предпоставки за най-тежката мярка за неотклонение. Първо, има основателно подозрение за извършено от него престъпление. Второ, реални са и рисковете извън ареста той да извърши престъпление или да се укрие, предвид съдебното му минало. Обвиняемият е многократно осъждан, включително за престъпление с предмет наркотични вещества. Този факт обосновава и двете опасности, които законът предполага. Не съществуват на този етап основания за изменение на мярката за процесуална принуда. Твърденията за влошено здравословно състояние не са подкрепени с медицински доказателства.

С тези аргументи Апелативният съд потвърди ареста на Валентин Д. Определението не подлежи на обжалване.