Изследване: Всяка четвърта риба в търговската мрежа е с хистамин над нормата

В 23% от изследваните риби от търговската мрежа е открито наднормено съдържание на хистамин. Натравянето с хистамин прилича на алергия и често не се диагностицира правилно, посочват от „Активни потребители“, направили изследването.

Изследване: Всяка четвърта  риба в търговската  мрежа е с хистамин над нормата

Пробите включени в изследването са 13 и са закупени от 4 търговски обекти в град София. От тях 7 са придобити от рибния сектор на две големи търговски вериги, а останалите 6 от два малки квартални рибни магазини. Рибата е различно обработена и съхранявана.


От 13 изследвани риби в 3 се открива хистамин в количество над 100мг/кг. Пробите са съответно филетирана прясна скумрия от малък рибарски магазин, размразено филе от риба тон  и цяла замразена и непочистена скумрия.  Рекордьорът е замразената скумрия в която хистамина е повече от 10 пъти над разрешените нива.

Обобщението на потребителската органазиця : При 23% от тестваните рибни храни се установява повишено съдържание на хистамин. При други 2 проби представляващи пресен чернокоп, вероятно с произход България, и филетирана ципура от Гърция, стойностите на хистамин са близки до разрешеното.  В останалите 8 проби съдържанието на хистамин е в диапазона 01 – 2,7 мг/кг. Това показва, че в общо 5 от 13 рибни храни, процедурите за хигиена при съхранението и обработката не са спазени, в следствие има развитие на бактерии и натрупване на хистамин в тъканите, като при 3 от тях той е надхвърлил позволения от законодателството лимит.