Рибарите в областта посрещат Никулден със само едно пристанище

Изпълнителният директор на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ Нелко Йорданов споделя впечатленията си от изминалия риболовен сезон

Рибарите в областта посрещат Никулден със само едно пристанище

Каква година изпращат рибарите?



„Годината е добра от гледна точка на присъствието на риби и улови, особено за дребномащабния крайбрежен риболов. Тази година беше доста интересна, защото се наблюдаваше присъствие на паламуд, което не е характерно за нашия район. В разговори с по-възрастни колеги, те споделиха, че това не се е случвало в близките 30 години“. 

Нелко Йорданов коментира, че е имало добри улови на почти всички риби, имащи икономически интерес през сезона. Казва, че хората са доволни от реализираните улови. 

Тази година като че ли паламудът превзе Черно море. Отнася ли се това и за най-северните точки?

„Категорично да. По принцип логиката е рибата да следва хранителната база, тоест всяка една риба върви след храната си. Това означава, че е имало присъсвие на пасажи с по-дребни риби - сафрид и цаца, които са в основното меню на паламуда. С това се обяснява и присъствието му, особено през септември и октомври“.

Йорданов посочва, че за нашите географски ширини има цикличност в присъствието на паламуда, но тази година е било запомнящо се. 

Кои са най-належащите проблеми пред сектора? 

„Проблемите са натрупани с години. Най-сериозният проблем е липсата на инфраструктура на рибарски пристанища. На север от Варна страдаме от това, че нямаме модернизирани рибарски пристанища.“ 

Нелко Йордаднов посочва, че единственото регистрирано рибарско пристанище в областта е в Балчик, а и то се нуждае от инвестиции. По-малките лодки ползват лодкостоянки. Областният МИРГ успява да промени закона и легализира лодкостоянките, но за този програмен период не успява да реализира такава инфраструктура на територията. 

Йорданов казва, че тази година няма сериозни инциденти и това е добър знак, съпътстващ и добрите улови. 

„Това са добри поводи за хубав и приятен празник. Пожелавам на колегите и всички хора, които са свързани с морето, както и на техните семейства най-вече здраве, да се радват на добри улови и през следващите години“.

Рибарите и всички, свързани с морето се събират на Никулден за да почетат светията, който е закрилник на моряците.