Жители на Каварна с жалба срещу одобрения от общинските съветници кредит за над 20 милиона лева

Жалбата е изпратена до областния управител на Добрич Здравко Здравков с искане одобрената докладна за кредита да бъде отменена поради незаконосъобразност.

Жители на Каварна с жалба срещу одобрения от общинските съветници кредит за над 20 милиона лева

Жалбоподателите излагат пред областния управител фактическите обстоятелства относно приетата докладна на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева, с която се предлага тегленето на дългосрочен заем от до 20 600 000 лв. за осъществяването на четири инфраструктурни проекта. 



Опасенията на гражданите са, че Община Каварна има собствени годишни приходи от около 6 000 000 – 7 000 000 лв. Вноската по главницата при подобен кредит би била от 1 700 000лв /за 12-годишен период/ или 2 060 000 /за 10-годишен период/ при положение, че в Закона за общинския дълг е посочен праг от 15% от собствените приходи. 

Те обръщат внимание и на факта, че не са били предоставени количествени сметки по описаните в проекта за дълг инвестиционни проекти с аргумента, че не са компетентни. Гражданите настояват да знаят какво точно се предвижда да се изпълни в проектите, които жителите на Каварна ще плащат. Не са предоставени и разрешителните за строеж, с такива не разполагат и общинските съветници, въпреки че са били поискани.  

По време на общественото обсъждане, на заседанията на постоянните комисии и на сесията не са предоставени и техническото задание на проектите, социално икономическия анализ, както и информация как кредитът ще повлияе върху бъдещата капиталова програма на общината. 

В началото на разискването по точката за дългосрочния кредит, общинският съветник – Марийка Стоянова, направи изказване в което отбеляза, че не е спазен тридесет дневния срок от датата на публикуване на поканата на сайта на общината и датата на провеждане на общественото обсъждане. Според Закона този срок е от 30 дни, а обсъждането е проведено на единадесетия ден.

Гласуването по тази докладна участие взе и Маруся Георгиева, която според решение на ВАС от 13.07.2022 година е с отнети правомощия на общински съветник. При гласуване на предложението за удължаване на срока на погасяване на кредита, нейният глас е бил решаващ, тъй като решението е взето  с 9 гласа „за“ и 8 гласа „против“.

Жалбоподателите изтъкват още, че според тях това разрешение за кредит не само че не е законосъобразно, но и ще доведе до тежки последствия за Община Каварна и ще засегне капиталовата програма за период от над 10 г, заедно с  разходите за култура, спорт, общинската болница и други. 

Поради всички изложени факти, жители на Каварна, автори на жалбата, настояват решението за тегленето на кредита да бъде отменено от областния управител на Добрич.