Природният газ поскъпва с близо 19% през декември

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м.декември в размер на 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Природният газ поскъпва с близо 19% през  декември

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.



Една от основните причини за увеличението в сравнение с м. ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване - август и септември т.г. цените на международните газови борси достигнаха изключително високи нива и това повиши цената на газа за ПГХ „Чирен“. По тази причина в ценовия микс за м. декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, съпоставен с другите ценообразуващи елементи. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на м. ноември.

Независимо от това за българските потребители - битови и стопански, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества, утвърдената цена от 146,09 лв./MWh остава значително по-благоприятна от   индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 г., които са на нива от 119 EUR/MWh, съобщават още от КЕВР.